keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Granaattiomenaa PMS oireisiin


Olen kärsinyt kovista PMS vaivoista jo pitkän aikaa ja perehdyttyäni granaattiomenaan hiukan paremmin, päätin ottaa sen osaksi päivittäistä ruokavaliotani. Granaattiomena sisältää runsaasti kasvisestrogeenejä. Lukemani mukaan jo puolikas granaattiomena sattaa sisältää estrogeenisen vastineen naisten vaihdevuosioireisiinsa käyttämän hormonikorvaushoidon päiväannokselle! (Vaihdevuosioireiden hoito on monasti hyvin samankaltaista kuin PMS oireiden lievityshoidot) Granaattiomenassa on useita ihmishormonin kaltaisia aineita ja sen vuoksi on surullista, mutta ei lainkaan yllättävää että esim. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on kuulemma kovasti koittanut hillitä granaattiomenasta herännyttä kiinnostusta ja kiihtyvää keskustelua. Ettei vaan ihmiset vois parmmin ja lopettais lääkkeitään...

Kaikki jotka PMS oireista kärsii tietävät, että tämä kuulostaa liiankin hyvältä ollakseen totta. Monesti olen lääkärissä asiaani valittanut ja hoitoehdotuksena on kerta toisensa jälkeen ollut masennuslääkkeet. Niitähän minä en suostu syömään vaikka 1,5 viikkoa kuukaudesta olisikin yhtä tuskaa, kun joka asiasta meinaa räjähtää, itkettää ja elämässä ei tunnu olevan oikein mitään positiivista…

Itse olen hillinnyt PMS oireitani luontaistuotteilla jotka tehoavat hyvin fyysisiin oireisiin, mutta ei niinkään mielialan vaihteluihin. Luontaistuotteet on myös todella kalliita (ne jotka minulle tehoavat) ja senkin vuoksi olen toivonut avun löytyvän jostain muualta. Granaattiomenaa olen käyttänyt nyt vajaan kuukauden ja tuntuu kuin muutosta olisi tapahtunut, nyt myös henkisellä puolella. Ei kiristänyt aivan niin paljoa kuin ennen! Mulle jo pienikin muutos on iso askel. Yhden kuukauden perusteella en tosin vielä kaikkea todeksi usko, joten en innostu liikaa vaan jatkan testailujani vielä jatkossakin. Raportoin täällä, jos olo on huomattavasti parempi edelleen tai vieläkin selkeämpiä vaikutuksia ilmaantuu!

Kaiken tämän hyvän lisäksi Granaattiomenalla on lukuisia muita terveytä edistäviä vaikutuksia. Siinä on runsaasti antioksidantteja ja se ero muihin hedelmiin on, että se sisältää polyfenoleja, joita osa on samoja ”superluokan” antioksidantteja kuin kahvissa, teessä ja suklaassa. Monissa tutkimuksissa on myös todettu Granaattiomenan alentavan kolesterolia, torjuvan sydäntauteja ja auttavan aineenvaihduntavaivoihin kuten diabetekseen ja liikalihavuuteen. Eli haittaa niistä ei ainakaan ole, joten kannattaa testata! Granaattiomenoita myös löytyy tähän aikaan vuodesta helposti kaupoista, joten sekään ei ole engelma :) Kannattaa valita mahdollisimman punakuoriset omenat, ne ovat myös sisältä kypsimpiä ja siis mehukkaimpia.

Tähän saakka olen syönyt granaattiomenaa ihan sellaisenaan. Sen maku on aivan ihanan raikas ja jotenkin ”puhdistava”, mutta syöminen on välillä hiukan sottaista puuhaa. Kokeilin granaattiomenaa rahkassa ja toimi mielestäni todella hyvin. Granaattiomenan mehu ja siementen maku tuo rahkaan raikkautta ja siemenet pirskahtelee kivasti suussa. Suosittelen erittäin lämpimästi!

 Granaattiomenarahka

1 prk maitorahkaa
4rkl turkkilaista jogurttia
2 granaattiomenaa
2 tl vaniljasokeria
1 – 2 dl kuohukermaa vaahdotettuna (riippuen kuinka täyteläistä rahkasta haluat)

Perkaa granaattiomenat. Vispaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahto, peratut granaattiomenat, sekä loput ainekset keskenään ja syö!

Ja pst. Tässä vielä ohjeet granaattiomena perkaukseen:

1. Pyörittele aluksi omenaa pöytää vasten.
2. Leikkaa omena poikittaissuunnassa halki (siten että omenan ”tupsu ja kanta” jää eri puoliskoille)
3. Puristele kuorta siten että mehu ja siemenet putoilevat lautaselle.
4. Koputtele omenan kuorta siten napakasti esim veitsellä että loputkin siemenet putoilevat lautaselle.
5. Omenasta kuuluu siis käyttää sekä mehu, että seimenet.

9 kommenttia:

 1. Jotkut ovat kertoneet, että granaattiomenaa käytettäisiin vatsan toiminnan tasapainottamiseen esim. ulkomaanmatkoilla. Onkohan tästä jotain kokemusperäistä tai tutkimustietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä en ole itse lukenut, mutta voi hyvinkin pitää paikkansa. Onhan granaattiomenassa niin paljon hyvä ainesosia, jotka luonnollisesti lisää vastustuskykyä. Kiitos tästä kommentista, täytyykin kokeilla asiaa seuraavalla kaukomatkalla, jos kerrankin välttyisi vatsataudilta :)

   Poista
 2. Voi harmi, innostuin jo kovin tästä löydöstäsi, sillä samoista vaivoista kärsin. Muta tehoava ainesosa onkin, luonnollisesti tuo kasviestrogeeni, mitä 8v sitten diagnosoidun rintasyöpäni luonteen takia en saa koskaan käyttää. Oletko löytänyt /kuullut/keksinyt mitään oireita helpottavaa, mikä EI johtuisi kasviestrogeenista? Liikunta ja avannossa(=jääkylmäsä paljussa talvikaudella päivittäin käynti on testattu ja myös jonkin verran auttaa, mutta ei riittävästi)
  Niin ja kiitos täsät tiedosta, nyt en innostu syömään granaattiomenaa muuten vain, minkä olisin voinut vahigossa tehdä!

  t.Kaarina

  VastaaPoista
 3. No nyt menee jo vaikeeksi, kun itselläni välillä jopa tuon kasvisestrogeenin kanssa tuntuu, ettei mikään auta. Mulla on tehonnut suhteellisen hyvin yhdstelmä helokkiöljy + tällaiset kapselit (monia oon koittanu ja nää on selkeäsit minulla toimineet parhaiten): https://www.hyvinvoinnin.fi/vitamore-total, mutta näissäkin tuo kasvisestrogeeni, mutta sieltä voisit koittaa poimia noita muita ainesosia, jos jostain ois apua...

  Mulla mielialanvaihteluihin toiminut melko hyvin myös kauranversouute, sillä myös ystäväni saanut pahimmat kiukut hillittyä. Niitä varmasti kannattaa kokeilla. Fyysisiin mulla oireisiin tuntui toimivan peremmin nuo kapselit. Liikuntaa auttaa selkeästi kanssa ja avannossakin käyn, mutta aivan liian harvoin! Myös riittävästä omega3 saannista on hyvä huolehtia. Chiasiemeniä sen vuoksi kannattaa testata, vatsa niillä ainkin toimii, jos sellaisia ongelmia pahimpina päivinä tuppaa olemaan :) http://soseessa.blogspot.fi/2011/10/siementen-siemen.html

  Nyt olen itseasiassa mennyt pari kuukautta ilman noita kapseleita, granaattiomena korvannut sen melko hyvin. Myös aloittamani gluteeniton ruokavalio tuntuu tehoavan hyvin! Ainkin iho-oirerisiin se on auttanut paljon. Mutta yksilöitähän me olemme ja kaikille tehoaa vähän eri jutut. Mulla kun selkeästi muitakin oireita, jotka täyttää gluteeniherkyys-diagnoosin, niin ei ihme että ruokavalionmuutos on vaikuttanut moneen asiaan.

  En nyt tiedä oliko tästä mitään apua, mutta kiitos sulle kommentista ja paljon voimia sulle taisteluun näitä niin rasittavia oireita vastaan. Toivotaan, että löydät jotain rohtoa joka auttais...

  Niin ja oman pään sisällä hommaa kannattaa toki kanssa työstää. mielikuvaharjoittelu/meditoiminen voi olla yllättävänkin tehokas tällaisissa oireissa. Rentoutusharjoitukissata saan pahimpina päivinä itse apua, mielen voima on yllättävän suuri :)

  VastaaPoista
 4. Kannattaa myös kokeilla akupunktiota pms-oireiden hillitsemiseen. Akupunktiolla voi aktivoida maksan puhdistusta, sillä maksan kuormittuminen on suurena syynä oireisiin. Hoito myös rauhoittaa mieltä, joten sen voisi ajoittaa aina esim. viikkoa ennen kuukautisia.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä, mun onkin pitänyt mennä kokeilemaan, mutta on jäänyt. Varaan ajan itseasiassa samantien :)

  VastaaPoista
 6. Hienoa, täältäkin löytyy apua: www.terveyshoidot.com

  VastaaPoista
 7. Granaattiomenasta tulee aivan taivaallista, kun sekoittaa sen rae juustoon.Pitää myös pikkunälän loitolla.

  VastaaPoista