sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Selleri-jauheliha tortillat

Olen pitkään tuskastellut varsisellerikammoni kanssa. Äitini tapasi tehdä todella kauheaa kasvisgratiinia kun olin lapsi ja varsisellerillä oli siinä suuri rooli. Jostain syystä myös pakastimme lapsuudenkodissani selleriä ja lopputuloksena oli toinen toistaan ihanampia pakastetuotteita; selleripulla, sellerin makuista mustikkapiirakkaa, sellerijauhelihaa jne...

Selleri on kuitenkin erinomainen kasvis. Sen vuoksi haluaisinkin kovasti parantua lapsuuden haavoista ja oppia syömään sitä taas. Totuttelu on alkanut ja iloitsinkin suuresti, kun tämä tekemäni jauheliha-sellerimössö oli mitä maukkainta! Meillä söimme sitä maissitortillojen kera, mutta ensi kerralla puristaisin tortillan sisään hiukan tuoretta limeä. Se nimittäin toimii loistavasti vahvan maissinmaun taittajana. Mexikon matkalta opittua, siellä kun tortillat on aina valmistettu maissista.

Toisena päivänä söin kastiketta myös pelkällä salaattipedillä valkosipulikermaviilin ja raejuston kera. Se toimi mielestäni meilkein vielä tortillaakin paremmin. 
















1 iso sipuli
n. 2/3 varsisellerin varsista
6 kynttä valkosipulia
2 rkl voita paistamiseen
4 rkl oliiviöljyä paistamiseen
2 – 3 dl valkoviiniä
vettä tarvittaessa
kuivattua lehtikaalia murskattuna (ei pakollinen)
mustapippuria
2 tl yrttisuolaa tai 1 tl merisuolaa

Kuullota silputtu sipuli voissa ja öljyssä. Lisää pilkotut varsisellerit, valkosipuli, sekä mausteet ja paista pehmeäksi. Lisää valkoviini ja kiehauta. Anna hautua vähintään puoli tuntia, mutta mieluusti vaikka useampi tunti. Lisää aina vettä tarvittaessa, jottei kastike pääse kuivumaan. 


400g jauhelihaa
1 – 2 tl cayennepippuria
1 prk tomaattipyrettä
n. 1 tl hunajaa

Ota erillinen pannu ja ruskista jauheliha. Lisää cayennepippuria ja vielä pari kynttä valkosipulia. Lisää ruskistuneeseen jauhelihaan tomaattipyree ja paista niitä hetki.
Sekoita jauheliha ja selleri ja tarkista maku ja suolaisuus. Lisää tarvittaessa hunajaa.

Tarjoile tortillojen, kermaviilin ja salaatin kera. Myös jalapeno, juustoraaste ja  vaikka guacamole sopii lisukkeeksi tortillojen väliin.

1 kommentti:

  1. Käytetäänkö varsiselleriä oikeasti myös Meksikossa tortilloissa? Itse en todellakaan voi sietää sen makua ja lisäksi olen sille lievästi allerginenkin. Työpaikkaruokala tunkee sitä aina kanatortillakastikkeeseen ja joudun aina jättämään tortillat väliin :(

    VastaaPoista