lauantai 22. joulukuuta 2012

Punajuurilaatikko


Mun jouluvalmistelut on mennyt pitkälti keittiöremonttia suunnitellessa ja järjestäessä. Meille on tulossa keittiöön nimittäin vihdoin puuhella/leivinuuni! Ja kun yhden asian lähtee tekemään, huomaa pian, että kaikki muukin menee helposti uusiksi Muuraushommat olisi tarkoitus aloittaa heti joulun jälkeen ja loppu keittiö valmistunee sitten joskus omaan tahtiin. Tiedän jo nyt, että mitään aikataulua on turha lyödä lukkoon. Hiljaa kai hyvä tulee...

Odotan innolla uutta keittiötä, mutta samalla tiedostan se, että tässä välillä joudumme olemaan monta viikkoa ilman keittiötä. Seuraavan kuukauden postaukseni, tulevatkin varmasti olemaan hieman toisenlaisia. Kylmiä ruokia lähinnä ja kenties mikroruokaa tai takassa pitkään haudutettuja uuniruokia :)

Jouluruoat pidän tänä vuonna suht. pelkistettyinä, sillä Tapaninpäivänä kaikki keittiöylellisyytemme ovat poissa. Eli liikaa lämpimänä syötäviä ruokia emme viitsi turhaan hamstrata jääkaappiin pilaantumaan. Mutta jotain tein nyt kuitenkin, nimittäin aivan ihanan punajuurilaatikon! En juurikaan ole joululaatikoiden ystävä, mutta tämä kokeilu toimi mielestäni loistavasti! Tänä vuonna joulupöydästämme löytyvät lähinnä uuniperunat, tämän punajuurilaatikko, kinkku kastikkeineen, erilaiset kylmät kalaruoat, sekä lapsuudensuosikkini jouluherneet (=miedolla lämmöllä haudutetut purkkiherneet)! Pipareita meinasin leipoa huomenna myöskin. Mutta siinäpä se sitten....

Tässä joulun kunniaksi resepti helppoon punajuurilaatikkoon, jonka harjoitusmielessä haudutin takassamme. Suosittelen kokeilemaan. Toimii hyvin myös jouluajan ulkopuolella. Söin tätä eilen raejuuston, herneiden ja makrillifileiden kanssa (tomaattikastikkeessa) ja hyvää oli.

Herkullista joulua kaikille!



Punajuurilaatikko

1 kg punajuuria
2 dl kuohukermaa
1 dl vettä
3 munaa
½ tl ruususuolaa
1 rkl siirappia (tai hunajaa)
½ - 1 sitruunan mehu
1 tl muskottia
ripaus mustapippuria
½ - 1 pkt aurajuustoa (voi jättää hyvin myös pois)
voita


Keitä punajuuret vedessä pehmeiksi. Laita ne kylmään veteen ja hiero kuoret niistä pois (helpompaa kuin veitsellä kuoriminen). Raasta tai soseuta punajuuret (itse soseutin). Lisää muut aineet ja kaada seos voilla voideltuun vuokaan ja laita päälle muutama voinokare. Paista 200 asteessa ensiksi noin 50 min. Laske lämpö 150 asteeseen ja anna hautua kunnes koostumus on mielestäsi sopivaa.


6 kommenttia:

  1. Resepti laitettu talteen ja huomenna laitan tulille het, kun lennetty takas hellsinkiin ja rantauduttu Sipooseen. Menee vähän kiireisellä aikatauluilla nämä jouluvalmistelut, mutta no horrys! Kiitos Juulia hyvästä vinkistä ja mukavat Joulut ! ;)
    -Sari

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti maku miellyttää. Kiitos samoin sulle Sari, eli hyvät joulut sinnekin :)

    VastaaPoista
  3. Moi! Löysin tänne jostain ja selasin kaikki reseptit! Vaikuttaa niin kivalta blogilta, että luulisi täällä olevan reippaasti enemmän lukijoitakin! :) Tsemppiä ja hyviä ideoita jatkossakin blogin pitoon, taidan jäädä seurailemaan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni kävi tänään samoin! Löysin blogin ja ihastuin heti. :) Miten paljon ihania ruokablogeja onkaan ja itse tulee lukeneeksi niistä aivan liian harvoja... :)

      Poista
  4. Kiitos kommentista sulle Taina ja terveisiä Ranskan maalta! Kiva kuulla, että jäät seurailemaan! Koitan saada vaivan arvoisia postauksiakin vielä aikaiseksi :)

    VastaaPoista