tiistai 27. elokuuta 2013

Viljatonta leipää

Kaupasta ja kahviloista saatavat gluteenittomat leivät on mielestäni surkeita. Niiden ongalma on se, että niistä koitetaan tehdä vehnäsämpylän tai ruisleivän makuisia, vaikka ne ovat jotain aivan muuta. Söin kerran hesburgerin gluteenitooman hampurilaisen ja purutuntuma oli kuin olisi vaahtomuovia syönyt.
Myös vatsa tulee monasti gluteenittomista leivistä todella kipeäksi. Kaikki pitäs siis itte tehdä...

Oon tehnyt viimeisen vuoden aikana useita eri variaatioita gluteenittomista leivistä. Tulokset ovat olleet vaihtelevia, mutta jätettyäni lähes kaikki viljat (lukkuunottamatta riisiä) pois ruokavaliostani, hommasta alkoi tulla haastavaa... Mutta yllättävää kyllä, myös viljatonta leipää on mahdollista tehdä ja itseasiassa maku on mielestäni oikein toimiva. Olen nimennyt parhat tekeleeni siemenleiviksi ja jaan nyt yhden version täälläkin. Tässä on leipä jota on pakko pureskella ja jossa ravintoarvot on kohdallaan. Suosittelen.


Siemenleipä

3 kananmunaa
1 dl mantelijauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kookosjauhoja (riisjauho toimii myös)
2 tl psylliumkuitua
0,5 - 1 rkl hunajaa
1/2 tl ruususuolaa
0,5 dl vettä
loraus oliiviöljyä (ei välttämätön)

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna taikinan turvota (=psylliumin vaikuttaa) noin 10 minuuttia, jotta taikinan koostumus jähmettyy. Mutoile taikinasta käsin haluamasi kokoisia ja muotoisia sämpylöitä. Paista 180 - 200 asteessa noin 20 min, tai kunnes sämpylät saavat kullanruskean pinnan ja vaikuttavat kypsiltä.


6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä valtavasti!!! Miulla ei kestä elimistö enää gluteiinia vaikka allergioita ei olekaan, lisäksi maissi ei sovi- monissa gluteiinittomissa jauhoseoksissa on juuri maissijauhoa. Tämä resepti ilahduttaa kovasti!!!

    VastaaPoista
  2. Jes, kiva kuulla! Nyt vasta huomasin jostain syystä kommenttis Minni, joten hiukka hidasta on reagointini :)

    VastaaPoista
  3. pystyykö tätä mitenkään toteuttamaan ilman psylliumia ja mantelijauhoja? Ootko kokeillut? :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä varmasti onnistuu, sillon vaan saattaa joutuu lisäämään kananmunaa hieman tai esim. chiaöljyä (=chiasiemeniä liotettuna vedessä, vois esim korvata veden määrän sillä?), joka sitoo taikinaa jokin verran lisää. Koostumuksen huomaa sitten taikinaa tekiessä. leivät tulee olla käsin muotoiltavissa ja pysyä kasassa jotenkin :)

    VastaaPoista
  5. parasta leipää ikinä!

    VastaaPoista
  6. Huomenna menee kokeiluun :)

    VastaaPoista