sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kesäkauden makuja


Kasvimaani salaattipenkit on nyt parhaimmillaan. Penkkejä on yhteensä 3 ja lajikkeita sitäkin enemmän. Kestosuosikkieni lisäksi sain tänä kesänä uuden miellyttävän tuttavuuden kasvamaan. Saanko esitellä, uusi ystäväni Portulakka:

Mulla Portulakka on kasvanut mitä parhaiten ja olen napsinut siitä aina latvat salaattiin, joten se ei ole päässyt vielä kukkimaan ja sitä myötä kovettumaan tai kitkeröitymään. Salaatissa Portulakan koostumus on ihanan mehevä ja maku suhteellisen mieto, mutta maukas. 
Kun käyttää salaattiin itse kasvatettuja salaatteja harmittelee joka kerta, että miksi Suomen kasvukausi onkin näin lyhyt. Jo kauhulla odottelen parin euron vesiviljeltyjä jäävuorisalaattiruukkuja, joita talvella taas kannan kaupasta kotiin…


Koska basilikanikin kasvaa kasvulaatikossa kohisten, käytän tuoretta basilikaa nyt lähes joka ruokaan. Myös salaattipedin sekaan silputtuna tuore basilika tuo ihanan raikasta makua. Basilikaa minulta löytyy 4 hyväksi todettua lajia; voimakkaan makuista violettia, ns. Armenialaista basilikaa (hyvä kuivattuna talven varalle ja esim salattikastikkeissa). Limebasilikaa (sopii kalalle ja itämaisiin ruokiin.) Ja lisäksi mammutti ja ns. tavallinen basilika, jotka parhaimmillaan näin tuoreena. Kaikki lajikkeet kokeilemisen arvoisia. 


Tein helpon mozzarella kanasalaatin. Maun tähän salaattiin tuo juuri tuoreet, yksinkertaiset raaka-aineet ja maustaa ei juuri tarvitse. Nautitaan nyt kesän mauista, kun vielä voidaan :)

Mozzarella kanasalaatti
(2 – 3 :lle hengelle)

Kanamarinadi:
1 pkt kanan rintafilettä
suolaa
5 kynttä valkosipulia
pippuria, chiliä, kuivattua basilikaa
oliiviöljyä
balsamicoa

Pilko kanan rintafileet isoiksi paloiksi ja ripottele päälle suolaa makusi mukaan.
Heitä päälle silputut valkosipulit, hiukan chilijauhetta, mustapippuria ja basilikaa.
Laita kanat kapeaan astiaan ja kaada päälle oliiviöljy ja loraus balsamicoa, niin että kanapalat juuri peittyvät. Anna maustua hetki tai vaikka yön yli.

Mozzarellatäyte:
2 "palloa" mozzarellaa
2 tomaattia
nippu rucolaa
nippu tuoretta basilikaa
2 kynttä valkosipulia
1 kevätsipuli (punasipulikin käy)
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Pilko mozzarella, tomaatti, tuoreet yrtit ja sipuli kulhoon. Sekoita sekaan oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista marinoidut kanat kuumalla pannulla kypsiksi. Tee tuoreista salaateista salaattipedit lautasille ja lisää päälle hiukan balsamicoa (suihkutettava balsamico on mitä parhain tähän tarkoitukseen). Jaa maozzarellatäyte ja kanapalat salaattipetien päälle ja tarjoa välittömästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti