lauantai 22. joulukuuta 2012

Punajuurilaatikko


Mun jouluvalmistelut on mennyt pitkälti keittiöremonttia suunnitellessa ja järjestäessä. Meille on tulossa keittiöön nimittäin vihdoin puuhella/leivinuuni! Ja kun yhden asian lähtee tekemään, huomaa pian, että kaikki muukin menee helposti uusiksi Muuraushommat olisi tarkoitus aloittaa heti joulun jälkeen ja loppu keittiö valmistunee sitten joskus omaan tahtiin. Tiedän jo nyt, että mitään aikataulua on turha lyödä lukkoon. Hiljaa kai hyvä tulee...

Odotan innolla uutta keittiötä, mutta samalla tiedostan se, että tässä välillä joudumme olemaan monta viikkoa ilman keittiötä. Seuraavan kuukauden postaukseni, tulevatkin varmasti olemaan hieman toisenlaisia. Kylmiä ruokia lähinnä ja kenties mikroruokaa tai takassa pitkään haudutettuja uuniruokia :)

Jouluruoat pidän tänä vuonna suht. pelkistettyinä, sillä Tapaninpäivänä kaikki keittiöylellisyytemme ovat poissa. Eli liikaa lämpimänä syötäviä ruokia emme viitsi turhaan hamstrata jääkaappiin pilaantumaan. Mutta jotain tein nyt kuitenkin, nimittäin aivan ihanan punajuurilaatikon! En juurikaan ole joululaatikoiden ystävä, mutta tämä kokeilu toimi mielestäni loistavasti! Tänä vuonna joulupöydästämme löytyvät lähinnä uuniperunat, tämän punajuurilaatikko, kinkku kastikkeineen, erilaiset kylmät kalaruoat, sekä lapsuudensuosikkini jouluherneet (=miedolla lämmöllä haudutetut purkkiherneet)! Pipareita meinasin leipoa huomenna myöskin. Mutta siinäpä se sitten....

Tässä joulun kunniaksi resepti helppoon punajuurilaatikkoon, jonka harjoitusmielessä haudutin takassamme. Suosittelen kokeilemaan. Toimii hyvin myös jouluajan ulkopuolella. Söin tätä eilen raejuuston, herneiden ja makrillifileiden kanssa (tomaattikastikkeessa) ja hyvää oli.

Herkullista joulua kaikille!



Punajuurilaatikko

1 kg punajuuria
2 dl kuohukermaa
1 dl vettä
3 munaa
½ tl ruususuolaa
1 rkl siirappia (tai hunajaa)
½ - 1 sitruunan mehu
1 tl muskottia
ripaus mustapippuria
½ - 1 pkt aurajuustoa (voi jättää hyvin myös pois)
voita


Keitä punajuuret vedessä pehmeiksi. Laita ne kylmään veteen ja hiero kuoret niistä pois (helpompaa kuin veitsellä kuoriminen). Raasta tai soseuta punajuuret (itse soseutin). Lisää muut aineet ja kaada seos voilla voideltuun vuokaan ja laita päälle muutama voinokare. Paista 200 asteessa ensiksi noin 50 min. Laske lämpö 150 asteeseen ja anna hautua kunnes koostumus on mielestäsi sopivaa.


torstai 20. joulukuuta 2012

Mun paras tomaattikeitto


Olin aikoinani tarjoilijana Soul Kitchen nimisessä ravintolassa, jossa historian 1. ruokalistalla tosi ihana tomaattikeitto. Utelin kokilta reseptiä ja se oli lähestulkoon alla olevan reseptin mukainen (pieniä lisäyksiä on tainnut vuosien varrella kuitenkin tulla). Koska tää on ollu tosi toimiva keitto omalla ruokalistallani jo vuosia, on nyt aika jakaa se täälläkin!

Monia tomaattikeittoja on tullut kokeiltua, mutta mun mielestä ei ole tämän voittanutta. Keitto on todella helppo valmistaa ja maku on kookosmaidon ansioista ihanan pehmeä. Pientä tulisuutta keittoon tuo punainen curry, mutta potkua voi halutessaan lisätä laittamalla keittoon myös chiliä. Todellisen gourmet keiton saat tekemällä keiton tuoreista, kaltatuista tomaateista, mutta hyvä tulee tomaattimurskastakin valmistettuna :)

 Ja aikalailla ajan hengessäkin mennään, sillä onhan tää suhteellisen jouluisen värinen...



Tomaatti-kookoskeitto

2 rkl voita
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
2 prk tomaattimurskaa (tai 800 g tomaatteja)
½ prk (50 g) punaista currytahnaa (spice up tms)
½ - 1 tl ruususuolaa
ripaus mustapippuria
1 tl hunajaa
1 prk (400 g) paksua kookosmaitoa
3 dl vettä
1 rkl maizenaa

Paista silputut sipulit voissa. Lisää tomaattimurska, currytahna ja mausteet. Keittele keittoa hetki ja lisää lopuksi kookosmaito ja vesi. Soseuta keitto tehosekoittimella tasaiseksi. Suurusta koostumus sopivaksi maizenalla. Tarjoa sellaisenaan tai raejuuston kera!


tiistai 18. joulukuuta 2012

Joulua pukkaa...

Vietän joulun pitkästä aikaa kotisuomessa ja tavoitteena onkin tehdä jouluruokia, mutta hieman omilla variaatioilla. En ole mikään suuri kinkun ystävä, mutta lapsuudenkodissani isäni itse suolaama kinkku kuului joulupöytään ja se oli kyllä hyvää. Nyt ajattelin itsekin testata sellaisen tekemistä, ensimmäistä kertaa elämässäni. Eilen laitoinin suolaamattoman tuore-luomukinkun suolaan ja maakellariin odottelemaan. Nähtäväksi jää mitä siitä sähköuunipaistolla tulee...

Eniten odotan yli jääneen kinkun hyödyntämistä joulun jälkeisissä ruoissa. Esim. joulukinkusta tehty kinkkukiusaus on kyllä tosi hyvää... Joulun kokkausantia raportoin tänne pian. laatikoita on turha odotella, mutta jotain muuta mielenkiintoista tulee varmasti. Uunijurekset, erilaiset kalaruoat, punakaalipaistos ja lampaan maksalaatikko on kyllä ollut suunnitelmissa...

Resepteissä seititeema jatkuu Hidasta elämää sivustolla. Hyvä, raiskas vaihtoehto joulun ruokaähkyjä odotellessa: http://hidastaelamaa.fi/2012/12/resepti-inkivaari-kookos-kala/


keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Munimishommii...


Kananmunien suurena ystävänä täytyy jakaa iloinen tapahtuma täälläkin. Yhdelle kanoistamme kuoriutui viime kesänä 11 tipua, joista 7 oli kanoja ja 4 kukkoja. Nyt noin kuukausi sitten alkoi kanalan munintapesään ilmestymään ns. neitsytmunia, eli pikkukanat alkoivat treenailla aikuisten hommia.

Eräänä aamuna pikkumunan pienuus oli kuitenkin lähes hämmästyttävä. Lapsuudestani kanat ja heidän muniensa oikut ovat kyllä tuttuja (aina nahkamunista minimuniin), mutta koskaan en ollut näin pientä kananmunaa nähnyt! Jännityksellä odotimmme, onko munassa keltuiaista tai valkuaista laisinkaan, mutta lopputulos oli kuin ihka oikea, täydellinen kanamuna. Tosin vain Barbi-koossa :)


Kunnian minimunan syömiseen sai koiramme Roomeo, joka oli todella kiinnostunut aiheesta - niinkuin kaikesta mikä muistuttaa keppiä, sukkaa tai palloa...


lauantai 24. marraskuuta 2012

Seiti-kukkakaalipaistos


Seiti on terveellinen ja edullinen kala, joka ei tosin komeile kalakulinaristien top 3:ssa ehkä hieman tylsän makunsa puolesta. Seitiä kannattaisi kuitenkin suosia, sillä sisältää runsaasti valkuaisaineita ja B12-vitamiinia. Siinä on hyvin vähän rasvaa mutta paljon proteiinia, eli ravintoarvot siinä on kohdallaan. Se ei myöskään kuulu uhanalaisimpiin kalalajeihin maailmassa, joten sitä voi syödä hieman paremmalla omatunnolla. Seitiä ostaessa kannattaa suosia Barentsinmeren seitiä, sillä Pohjanmeren ja sitä eteläisemmät seitikannat ovat ylikalastettuja.


Maku siinä on mieto, joka tekee siitä mielestäni hyvinkin helpon ja monipuolisen raaka-aineen. Mieto maku mahdollistaa monenlaisen maustamisen ja myös seitin yhdistämisen eri raaka-aineiden kanssa. Lopputulos harvoin tuottaa pettymystä.

Tässä mielestäni hyvin onnistunut Seiti-kukkakaalipaistos jonka kehittelin jääkaappiin jäänen kukkakaalinjämän vuoksi. Sipulin olisin korvannut purjolla, jos sellaista olisi ollut, mutta hyvältä maistui myös näin!


Seiti-kukkaalipaistos

25 g voita
2 pientä sipulia (tai 1 isoa)
4 kynttä valkosipulia
1 dl valkoviiniä
1 pkt pakaste seitiä
350 g kukkakaalia
3 dl luomu kuohukermaa
3 tl riisi- tai maissijauhoa
ripaus valkopippuria
1 tl mustapippuria
1 sitruunan mehu
1 tl ruususuolaa
2 tl sinappia
1 tl hunajaa


päälle:
kourallinen juustoraastetta
1 tl intiaanisokeria
muskottia 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paista suikaleiksi lohkotut sipulit, sekä silputtu valkosipuli kevyesti voissa. Kaada valkoviini joukkoon ja anna viinin kiehahtaa nopeasti, jotta alkoholi haihtuu. Levitä paistetut sipulit nyt voideltuun uunivuoan pohjalle.  Laita sulanut siti sipulien päälle ja levitä pilkottu kukkakaali vuokaan myöskin. Sekoita kerma ja loput ainekset kulhossa tasaiseksi ja tarkista kastikkeen maku (Maku saa olla suht. suolainen tässä vaiheessa. Kaada kastike kukkakaalin ja seitin päälle vuokaan ja riputtele päälle hiukan juustoraastetta ja halutessasi hieman sokeria sekä muskottipähkinää. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Tarjoa keitetyn quinoan tai muun mieleisen lisukkeen kera.

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Gluteenittomat sämpylät

Hidastaelämää.fi sivustolla nyt luettavissa juttu uudesta ruokavaliokokeilustani.
http://hidastaelamaa.fi/2012/11/resepti-gluteiinittomat-sampylat/
Lisäksi tässä alla myös sama resepti parhaista (tähän mennessä kokoeilemistani) gluteenittomista sämpylöistä. Väliin suosittelen esim. avokadoa, tomaattia, salamia, juustoa etc...






Gluteiinittomat sämpylät
1 prk maitorahkaa
2tl psylliumia (tai 1 tl leivinjauhetta)
3 munaa
2 dl juustoraastetta
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
2 dl mantelijauhoa
3 dl riisijauhoa, maissijauhoa tai kikhernejauhoa (tai kaikkia näitä)
1 dl leseitä (ei välttämätön)
Sekoita ainekset keskenään. Nostele haluamasi kokoisia taikinapalloja pelille (taikina ei kohoa paljoa). Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja paista 180 – 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nauti avokadon, juuston ja tomaatin kera!

torstai 15. marraskuuta 2012

Uuniperuna jokirapu-avokadotäytteellä

Uuniperunat maistuu aina ja on tosi helppo tehdä. Jos tulee vieraita, siihen saa helposti monia eri variaatioita ja täytteet on aina helppo tehdä edellisenä päivänä. Uuniperuna pitää mielestäni aina syödä kuorineen, koska kuori maistuu parhaimmalta ja siinä on ravinteitakin. Kuoresta tulee ihanan rapea jos perunat paistaa sellaisenaan, ilman folioon käärimistä ja miellään suolapedillä. Näin perunoihin tuolee myös täydellinen suolaisuus. Vuokaan vain reilusti merisuolaa pohjalle ja pestyt perunat suolan päälle paistumaan. Menee hyvin vaikka sellaisenaan voin kanssa.

Kestosuosikkejani on tonnikalatäyte tai sitten tosi helppo fetatäyte jossa on vain kermaviiliä, fetaa ja tuoretta basilikaa. Mutta nyt mulla oli kaappiin jäänyt muutama avokado ja jokirapuja, joten kokeilin tehdä niistä uuniperunan täytteen. Lopputulos oli ihan kohtuullisen hyvä ja tässä täytteessä on ravintoarvot kohdallaan. Hyviä rasvoja ja proteiinia! Seuravalla kerralla jättäisin ehkä fetan pois ja korvaisin sen vaikka capriksilla. Muunteluvaihtoehdot on tosin lukemattomat...

Jokirapu-avocadotäyte uuniperunoille.

1 pehmeä avokado
100 g jokiravun pyrstöjä (suolaliemessä)
1/2 - 1 sitruunan mehu
tuoretta chiliä silputtuna
1 kynsi valkosipulia
1/2 pieni sipuli silputtuna
100 g kermaviiliä
1 rkl majoneesia (ei välttämätön)
50 g fetaa
1 tl mustapippuria
(suolaa tarvittaessa)


Koverra avocado kulhoon ja muussaa se haarukaalla. Valuta jokiravuista liemi ja sekoita ne avokadon joukkoon. Lisää sitruunamehu ja silputut sipulit. Lisää loputkin aineet ja tarkista suola.
Tarjoa uuniperunan, sekä vaikka salaatin ja keitetyn kananmunan kera.