sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Paistettua haukea, voi-valkoviinikastike ja muskottimuusi


Hauki on kalaa ja kalaa tulee syötyä turhan harvoin. Siksi testasin ensimmäistä kertaa Hauen fileitä ja lopputulos oli yllättävänkin hyvä. Haukifileiden hinta on kohdallaan verrattuna kuhaan, siikaan ja ahveneen, mutta ehkä maku ei aivan niin hienostunut ollut vaikka positiivisesti yllättikin. Yksi asia kannattaa tosin tehdä huolella, nimittäin ruotojen poisto. Tuntui että filee oli melko ruodoton ja en nyppinyt ruotoja tarkasti pois, niin syödessä joutui kyllä aikalailla perkaamaan. Testasin myös muskottimuusia tilillä höystettynä ensimmäistä kertaa. Sopii loistavasti vaalean kalan kanssa. Itse jätin muusiin perunoiden kuoret. Ne antaa ihanasti makua ja ravinteetkin säilyy lautaselle saakka. Lisäksi tein simppelin, mutta maistuvan voi-valkoviinikastikeen - ei petä koskaan!














Voi-valkoviinikastike

100 g voita
3 – 4 salottisipulia (myös tavallinen käy)
3 valkosipulinkynttä
ripaus musta- ja valkopippuria
2 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa

Laita voi kuumalle pannulle. Lisää silputtu salottisipuli, valkosipuli sekä pippurit ja paista kunnes sipulit on kunnolla kuullotunut. Lisää valkoviini ja kiehauta. Siivilöi kastikkeesta sipulit (ne voit myös halutessasi jättää kastikkeeseen) ja keitä kastike kasaan. Lisää lopuksi kerma ja hauduta miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti.


Muskottimuusi

8 – 10  perunaa
50 g voita
1 isohko sipuli (ei välttämätön)
niippu tilliä
2 tl jauhettua muskottipähkinää
1 – 2 dl kuohukermaa
suolaa
vettä

Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolavedessä pehmeiksi. Kuullota silputtu sipuli voissa, lisää silputtu tilli ja nosta pois liedeltä. Kaada keitinvesi pois perunoista. Soseuta survimella käsin (tehosekoittimella tulee mielestäni turhan ”sileää” muusia). Lisää paistettu sipuli, tilli ja voi muusin sekaan. Lisää kerma, tarkista suola ja lisää vettä jotta saat haluamasi koostumuksen.


Paistettu haukifilee
Suolaa
Haukifileitä
Voita paistamiseen

Suolaa fileet muutama tunti ennen paistoa. Paista fileet voissa molemmin puolin.
Tarjoa lämpimänä muskottimuusin ja voi-valkoviinikastikkeen kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti