Maidottomana olo on melko vaikeaa, varsinkin kun kaipaa
ruokaansa aikaajoin pehmeitä, kermaisen juustoisia makuja. Tein itse tehdystä kasviskermasta lohikeiton, joka kuuluu ruokina
kestosuosikkeihini. Tulos oli yllättävänkin hyvä ja melko lähellä perinteisen
lohikeiton makua. Tällä kermalla voi unohtaa erilaiset kasvisliemikuutiot,
sillä kerma itsessään tuo jo keittoon runsaasti makua.
Kalaliemen keittoon saa keittämällä lohen
nahkaa (kokonaisesta löhesta myös pää ja ruodot) keittovedessä jonkin aikaa, ennen keiton tekoa. Nahan voi laittaa esim.
siivilään, veden alle, jolloin keitetyt nahanpalat ei pehmetessään hajoa
keittoveteen.
Maidoton lohikeitto
2 l vettä
merisuolaa
tillin varsia
1 – 2 dl valkoviiniä
ripaus valko ja mustapippuria
1 kalaliemikuutio (tai keitä kalan nahkaa aluksi
keittovedessä.)
n. 20 – 30 kpl pieniä uusia perunoita
4 – 6 porkkanaa
1 sipuli
½ purjo
1 pieni kukkakaali
3 valkosipulinkynttä
n. 700 g lohifilettä
nokare voita (täysin maidottomaan versioon ei)
tillisilppua
Irrota lohesta nahka ja keitä sitä kettovedessä
(siivilässä), mausteiden ja tillinvarsien kera hetki. Lisää keittoveteen valkoviini
ja puhdistamatonta merisuolaa makusi mukaan.
Pilko porkkanat ja pestyt uudet perunat ja lisää ne
keittoon. Keitä n. 5 min. Lisää silputtu sipuli, valkosipuli ja kukkakaali ja keitä
kunnes kaikki kasvikset on lähes pehmeitä. Lisää lopuksi kasviskerma ja
kuutioitu lohi ja hauduta keittoa hetki, siten että lohi kypsyy sopivaksi (lohi
kypsyy hyvin nopeasti, joten varo kypsentämästä liikaa).
Lisää halutessasi
nokare voita, sekä reilusti tillisilppua. Tarkista lopuksi suola ja lisää keittoon
tarvittaessa nestettä sopivan koostumuksen saamiseksi.
Huom! Paksumman koostumuksen halutessasi voit suurustaa
keittoa myös esim. maizenalla. Täysin vegaanisen keiton saat muuntamalla ohjeen
kesäkeitoksia, eli korvaamalla lohen tuoreilla herneillä ja pavuilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti