Blogini kesätauko olkoon ohi. Syksy on tullut ja kasvimaa ja piha on pullollaan mitä ihanimpia raaka-aineita! Olen irtisanoutunut töistäni ja keskityn nyt hetkeksi miettimään mikä ihme musta tulisi isona… Nyt on siis aikaa kokkailla ja erilaiset säilöntäpuuhat onkin ollut lähiaikoina suurin päivätyöni.
Viimevuoden olematon omenakesä on historiaa ja tänä syksynä
omenoita sitten tuleekin myös viimevuoden edestä. En ole mikään omenien
suurkuluttaja, ja sen vuoksi mielikuvitus meinaakin hieman loppua niiden käytön
suhteen. Mutta tässä nyt hyvinkin perinteinen omenapiirakka, hunajalla
höystettynä ja tietenkin vaniljakastikkeen kera!
Hunajainen omenapiirakka
200 g voita
1 dl intiaanisokeria
3 dl vehnäjauhoja (itse käytin spelttijauhoja, mutta
”tavallisetkin” käy)
1 muna
1,75 dl maitoa tai kermaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 rkl hunajaa
Täytteeksi:
4 – 10 omenaa (maun mukaan ja riippuen koosta)
3 rkl hunajaa (myös sokeri käy)
kanelia
Sekoita sulatettu ja
jäähdytetty rasva kulhossa sokerin kanssa. Lisää vehnäjauhot pikkuhiljaa
sekoittaen. Ota sivuun 1,5 dl taikinaa;
se ripotellaan lopuksi piirakan päälle. Lisää muna, maito, leivinjauhe,
vanilliinisokeri ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun
tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat. Jos omena on
hapanta, pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin hunajaa/sokeria. Ripottele
lopuksi pinnalle kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina. Paista
200 asteessa n. 30 min. Tarjoile hetken vetäytynyt piirakka vaniljakastikkeen
kera!
Helppo vaniljakastike
3 dl maitoa
1 dl vispikermaa
1 rkl perunajauhoja (myös maizena käy)
2,5 rkl sokeria
4 tl vaniljasokeria
Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot tasaiseksi kattilassa.
Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes seos sakenee. Älä anna kiehua.
Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokeri ja vaniljasokeria. Hämmennä, kunnes
kastike jäähtyy sopivan lämpöiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti