keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Gluteenittomat sämpylät

Hidastaelämää.fi sivustolla nyt luettavissa juttu uudesta ruokavaliokokeilustani.
http://hidastaelamaa.fi/2012/11/resepti-gluteiinittomat-sampylat/
Lisäksi tässä alla myös sama resepti parhaista (tähän mennessä kokoeilemistani) gluteenittomista sämpylöistä. Väliin suosittelen esim. avokadoa, tomaattia, salamia, juustoa etc...






Gluteiinittomat sämpylät
1 prk maitorahkaa
2tl psylliumia (tai 1 tl leivinjauhetta)
3 munaa
2 dl juustoraastetta
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
2 dl mantelijauhoa
3 dl riisijauhoa, maissijauhoa tai kikhernejauhoa (tai kaikkia näitä)
1 dl leseitä (ei välttämätön)
Sekoita ainekset keskenään. Nostele haluamasi kokoisia taikinapalloja pelille (taikina ei kohoa paljoa). Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja paista 180 – 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nauti avokadon, juuston ja tomaatin kera!

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa hämmentävän helpolta, tätä reseptiä täytynee siis kokeilla! :) Minua on peloteltu monesti sillä, että gluteenittomia juttuja olisi jotenkin vaikeaa leipoa, ja koska olen muutenkin surkea leipomaan, en ole sitten uskaltanut edes kokeilla aiemmin x) Suurin osa kaupoissa myytävistä gluteenittomista leivistä on niin järkyttäviä, että olisi hauska osata tehdä itse parempia.

    VastaaPoista
  2. Tiedän ton tunteen parmmin kuin hyvin! Itsekin jätän mieluummin leipomiset yleensä muille, mutta nää on kyllä tosi simppelit valmistaa ja huomattavasti parempia kuin kaupasta ostetut :)

    Lisäksi näihin saa vaihtelua vaihtelemalla jauhojen lajia/määrää. Käyttökelpoisia jauhoja kaikkien eri siemenien lisäksi näissä sämpylöissä on mun mielestä riisijauhot, maissijauhot, kikhernejauhot, mantelijauhot jamyös kookosjauho/hiutaleet. Lisäksi erilaisilla leseillä ja fibrex sokerijuurikaskuidulla taas saa kivasti koostumusta sämpylöihin! Välillä itse myös intoudun maustamaan sämpylöitä esim. valkosipulilla, basilikalla tai erilaisilla juustoilla!
    Eli tylsistyä ei täydy - onnea leivontaan ;)

    VastaaPoista
  3. Hei!Miltä olo tuntuu nyt, muutaman kuukauden kokeilun jälkeen? Kokemuksia on mielenkiintoista kuulla, ja ilmeisesti vatsavaivat joillakin todellakin helpottuvat kokeilun myötä. Se on hienoa, sillä vatsavaivat voivat tehdä elämästä hankalan ja tuskaisan. Tunnen kyllä pienen kateuden piston, sillä itselleni gluteeniton ruokavalio on loppuiän "pakko" enkä voi siitä vaihtaa halutessani takaisin. Sämpyläohjeesta: kuulostaa hyvältä, tosin taidan olla liian laiska tekemään sämpylöitä. Vuokaleipää siis ja yrttejä mukaan :) Kikherne-avokado-hummus on namia leivän päällä!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista ja ikävä kuulla, että suakin gluteeni kiusaa. Onko sulla diagnosoitu jokin "virallinen" vilja-allergia tai keliakia?

    Mulla heti kokeilun alussa huomasin eron, mutta sitten sorruin leipään ja pastaan aika-ajoin. Keittiöremonttimme aikana nimittäin gluteenittomien leipien tekeminen on oli periaatteessa mahdotonta kun uunia ei ollut. Mutta nyt olen aloittanut tiukentamaan taas otettani ja hyvältä tuntuu. Täydellisesti vatsani ei vieläkään toimi ja joudun olemaan närästyslääkityksellä ainkin vielä toistaiseksi. Mutta tiukempi linja nyt käyttöön, niin näen varmasti parempia tuloksia! Nyt mulla on sellainen kokeiluvaihe menossa, että testailen kriittisesti myös muita ruoka-aineita kuten joitain mausteita (ikäväkyllä myös chiliä ja valkosispulia) ja joitain gluteenittomia viljoja. Mutta positiivisina puolina voin sanoa, että vaikutusta on ainakin ollut yleiseen olotilaan ja turvotukseen (tosin välillä sitäkin tulee ja pahasti, jonka vuoksi testailenkin nyt muitakin tuotteita), myös aina tiettyyn aikaan kuukausesta ilmaantuvat harmoonifinnit näyttävät hiukan rauhottuneen ja sitten olen huomannut selkeä yhteyden gluteenisen ruokavalion ja alaselkäkipuni kanssa. Eli ainkin osteopaattikuluissa olen ssästänyt :)

    Mutta taistelu siis jatkuu, tsemppiä sullekin ja kerro ihmeessä oma "tarinasi" jos jaksat - kaikki kokemukset kiinostaa! Jos et tänne, niin laita emailiin: soseessa@gmail.com. Mua kiinnostaa, et pysytkö esim. syömään lainkaan kauraa? (Itselleni se tuntuu jotenkin sopivan, kun ummetustyyppisen vaivani kanssa antaa hyvin kuituja, varsinkin jos käyttää pelkkiä leseitä) entä miten on esim. maitotuotteidet tms laita?

    VastaaPoista
  5. Vastaaminen kesti vähän aikaa, mutta laitoin sulle sähköpostia äsken :)

    VastaaPoista