keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Auringonkukkasämpylät

Vaikka itse suosinkin nykyään gluteenista ruokavaliota, niin teen melko usein sämpylöitä kuvauksiin. Mun sämpylöistä tulee joka kerta vähän erilaisia, mutta aina yhteinen tekijä niissä on rapea kuori ja runsas auringonkukansiemen-pitoisuus.

Tässä ohje mun sämpylöihin. Variaatioita saa lisäämällä sekaan myös muita siemeniä kuten seesamin- tai kurpitsansiemeniä. Myös leseet voi halutessaan jättää pois, mutta muun mielestä ne tuo ihanan koostumuksen ja antaa lisää kuitupitoisuutta. Teen itse sämpylät aina ns. "käsivaralla", eli en mittaa raaka-aineiden määriä. Tämän vuoksi mittamäärät tässäkin hyvin suurpiirteisiä.

Sämpylätaikinan on tarkoitus jäädä hiukan löysäksi. Eli niitä ei ole tarkoitus leipoa sämpylöiksi. Itse nostelen hieman löysän taikina kädellä pellille. Oikeanlainen taikinan koostumus on melkein kuin paksuksi keitetty kaurapuuro. Muuttamalla takinan löysyyttä saa myös vaihtelua sämpylöiden koostumukseen, joten kannattaa testailla erilaisia. Yhtä ja oikeaa ei ole. Jos taikina tarttuu käsiin, niin kostutan kättä aina vedessä jokaisen sämpylän välissä - tällöin taikina irtoaa paremmin.


Auringonkukkasämpylät

5 dl käden lähmpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
1 tl ruususuolaa
1 - 2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kaura-, ruis-, tai vehnäleseitä tai kaikkia niitä (enemmäkin voi laittaa)
3 - 6 dl luomuvehnäjauhoja (mieluusti ainkin osittain spelttiä)
oliiviöljyä kourallinen

Sekoita pussillinen hiivaa reilusti kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja, auringonkukansiemenet ja leseet. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että koostumus jää hiukan "normaalia"sämpylätaikinaa löysemmäksi (siten että se ainakin vielä tarttuu käsiin). Lisää lopuksi kourallinen oliiviöljyä.
Anna taikinan kohota niin kauan kuin maltat (väh. 15 min olisi hyvä, mieluusti enemmänkin). Nostele taikinasta nokareita pellille kotutetulla kädellä (voit myös tehdä sen kauhalla, jos jätät taikinan niin löysäksi). Kohota sämpylöitä vielä mieluusti liinan alla ja paista sitten 180 - 200 asteessa n. 20 - 25 min.
Tarjoa sämpylät lämpiminä voin, juuston ja tuoteen tomaatin kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti