maanantai 9. kesäkuuta 2014

Maidoton lohikeitto


Maidottomana olo on melko vaikeaa, varsinkin kun kaipaa ruokaansa aikaajoin pehmeitä, kermaisen juustoisia makuja. Tein itse tehdystä kasviskermasta lohikeiton, joka kuuluu ruokina kestosuosikkeihini. Tulos oli yllättävänkin hyvä ja melko lähellä perinteisen lohikeiton makua. Tällä kermalla voi unohtaa erilaiset kasvisliemikuutiot, sillä kerma itsessään tuo jo keittoon runsaasti makua.
Kalaliemen keittoon saa keittämällä lohen nahkaa (kokonaisesta löhesta myös pää ja ruodot) keittovedessä jonkin aikaa, ennen keiton tekoa. Nahan voi laittaa esim. siivilään, veden alle, jolloin keitetyt nahanpalat ei pehmetessään hajoa keittoveteen.Maidoton lohikeitto

2 l vettä
merisuolaa
tillin varsia
1 – 2 dl valkoviiniä
ripaus valko ja mustapippuria
1 kalaliemikuutio (tai keitä kalan nahkaa aluksi keittovedessä.)
n. 20 – 30 kpl pieniä uusia perunoita
4 – 6 porkkanaa
1 sipuli
½ purjo
1 pieni kukkakaali
3 valkosipulinkynttä
n. 700 g lohifilettä
nokare voita (täysin maidottomaan versioon ei)
tillisilppua

Irrota lohesta nahka ja keitä sitä kettovedessä (siivilässä), mausteiden ja tillinvarsien kera hetki. Lisää keittoveteen valkoviini ja puhdistamatonta merisuolaa makusi mukaan.

Pilko porkkanat ja pestyt uudet perunat ja lisää ne keittoon. Keitä n. 5 min. Lisää silputtu sipuli, valkosipuli ja kukkakaali ja keitä kunnes kaikki kasvikset on lähes pehmeitä. Lisää lopuksi kasviskerma ja kuutioitu lohi ja hauduta keittoa hetki, siten että lohi kypsyy sopivaksi (lohi kypsyy hyvin nopeasti, joten varo kypsentämästä liikaa). 

Lisää halutessasi nokare voita, sekä reilusti tillisilppua. Tarkista lopuksi suola ja lisää keittoon tarvittaessa nestettä sopivan koostumuksen saamiseksi.

Huom! Paksumman koostumuksen halutessasi voit suurustaa keittoa myös esim. maizenalla. Täysin vegaanisen keiton saat muuntamalla ohjeen kesäkeitoksia, eli korvaamalla lohen tuoreilla herneillä ja pavuilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti