keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Lehtikaalia lääkkeeksi

Tarkoitukseni oli osallistua viime viikonloppuna kauan odottamalleni puutarhakurssille, jotta oppisin hoitamaan kaikki pihassamme kasvavat puut ja pensaat. Mutta toisin kävi. Flunssa iski päälle, niin että kurssit jäi. Lisäksi haju ja makuaistista ei ollut tietoakaan, joten virkistävistä makuelämyksistä oli turha haaveilla. Kuitenkaan inkivääri-valkosipuli teellä ei täysin elä, eli jotain oli syötävä.

Koska maku oli sivuseikka lähdin tekemään jotain lämmintä keittoa, jossa olisi mahdollisimman paljon  vitamiineja ja mikä helpottaisi hengittämistä. Eli ensimmäinen päätös oli käyttää chiliä reippaasti! Hain kasvimaalta loput lehtikaalit (joka on muuten nokkosen jälkeen vihanneksistamme ravinnerikkain!) ja päätin kehitellä siitä jotain. Tällainen keitto siitä tuli ja loppujen lopuksi maku oli ilmeisesti yllättävän hyvä, koska en joutunut syömään sitä yksin.

 Lehtikaalikeitto

Vettä
2 varsisellerin vartta
Muutama porkkana
Chiliä (maun mukaan)
6 valkosipulin kynttä
2 sipulia
4 – 8 Lehtikaalin lehtiä
0,5 – 1 prk Tomaattipyrettä/murskaa
2 dl Hirssiä
Suolaa
Pippuria
Cayennepippuria

Keitä vedessä pilkotut sellerit n. 15 min. Lisää porkkanat, sipulit, valkosipulit ja chili ja keitä taas hetki. Lisää hirssi, lehtikaalit + muuta ainekset ja keitä kunnes hirssi on kypsää.
Tarjoile lämpimänä esim. ranskankerman kanssa. Itse käytin jääkaapista kermaviiliin tehdyn valkosipulidipin jämät ja toimi hyvin. Mausta en tosiaan mene takuuseen., mutta ainakin tukkoisuus helpotti hetkeksi, kunhan ei säästele chilissä!

Jos haluaa lisämakua, niin keittoon sopis varmasti hyvin esim. jauheliha tai paistettu pekoni.

Pikaista paranemista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti