maanantai 15. heinäkuuta 2013

Aamiaisesta...


Näin alkuun, ihanaa kesää kaikille täältä metsän keskeltä :) Nyt on mulla ollut ennätys hiljaiselossa, mutta vihdoin sain istutettua itseni koneelle auringosta huolimatta. Kesä on ollut täynnä ohjelmaa aina ystävien vierailuista (loputtomiin) kasvimaa- ja pihahommiin. Olen myös tietoisestikin koettanut pitää itseni poissa koneen ääreltä, jotta kerkeäisin nauttimaan kesästä täysillä. Ruokaa olen kuitenkin tehnyt, paljonkin, mutta dokumentointi vaan on jäänyt "pitäs tehdä" asteelle... Mutta nyt kunnostaudun, sillä kesällä ruoanlaitto on ihanaa ja  raaka-aineet on parhaimmillaan!Oon aina pitkien ja runsaiden aamiaisten ystävä, mutta tämä ruokavalion muutos on ajanut mut miettimään aamiaista ihan toisella tapaa. Se onkin ollut ehkä haastavin ruoka muuttaa viljattomaksi, sillä mun herkkuaamiaiseen on aina kuulunut hyvät leivät, erilaiset juustot ja maitokahvi... Mutta kun ei takerru liikaa rutiineihin, saa aamiaisiin ihan uuden kulman ja myös vaihtelevuutta.

Omien kanojemme vuoksi kananmunat on nykyäänkin ehkä aamiaisen tärkein raaka-aine. Vaihtelua munakkaaseen saa eri täytteillä ja erilaisella rakenteella. Myöskään hyvää salaattilisuketta ei munakkaan kanssa kannata unohtaa. Mutta munakkaitakaan ei jaksa syödä jokapäivä, joten nykyään teen aamiaiseksi monasti vain esim. jonkin lohi, tuna- tai katkarapusalaatin tai sitten syön vain esim. pelkkää (kunnollista) makkaraa salaatin kanssa. Halutessani kevyemmän aamiaisen syön vain hedelmiä ja kasviksia, kuten kuvassa, jolloin proteiinit tankkaan sitten lounaalla ja illallisella...

Vaikka aamiainen onkin se päivän tärkein ateria, voi sen pelkistää mielestäni hyvinkin simppeliksi. Esimerkiksi kaikkien aamiaisten klassikko; pekonit ja kananmuna toimii sellaisenaan aina, mutta nykyään tosin pyrin suosimaan aamiaisella mahdollisimman paljon kasviksia. Iso osa päivän hiilareista on hyvä syödä juuri aamulla, sillä päivän aikana niitä eniten tarvitsee. Olen myös kehittänyt tosi maukkaan, täysin viljattoman siemenleivän, (jonka jaan täällä varmaan lähiaikoina) joten kokonaan leivästä ei ole tarvinnut luopua :) Tässä nyt kesästarttina resepti perushyvään kesäiseen makkaramunakkaaseen!Makkaramunakas

nokare voita
1 - 2 riistamakkaraa (tm gluteenitonta/maidotonta makkaraa, esim. Pajuniemen riistamakkara)
1 kevätsipuli
1/2 paprika
mustapippuria
1 - 2 valkosipulin kynttä

nippu tuoretta basilikaa
2 - 3 kananmunaa
vettä tai riisimaitoa
ruususuolaa (jos haluaa, itse en lisännyt)

Paista aluksi makkarat pannulla, lisää pippuri, sipuli, valkosipuli, paprika ja paista vielä hetki.
Lisää kananmunat, vesi ja siputtu basilika. Hauduttele miedolla lämmöllä kannen alla kunnes kananmuna on sopivasti hyytynyt. Nauti rauhassa, hyvän salaatin kera :)

Vinkki. Jos haluat lisämakua, lisää joukkoon tuoretta chiliä tai jos käytät maitotuotteita, niin hyvä, pehmeä fetajuusto sopii ihanasti munakkaan pinnalle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti