maanantai 30. tammikuuta 2012

Pastaton Carbonara

En oikein ole innostunut tästä karppaus vouhotuksesta. Itseasiassa ärsyttää koko sana ja sen ympärille kehittynyt muoti-ilmiö. Olen kuitenkin jo pitkään ollut tietoinen siitä, että vaaleista jauhoista saatavat hiilihydraatit ei tee ihmiskeholle kovinkaan hyvää. Ne turvottaa ainakin minua. Tiedossa on ollut myös se, että mitä kevyemmäksi tuote on jalostettu, sitä enemmän sitä on käsitelty ja sen haitallisempaa se silloin meidän elimistöllemme on. Karppauksessa on siis paljon hyvää, mutta mielestäni kaikkea kohtuudella. Monet menevät ikävä kyllä kaikessa niin äärimmäisyyksiin, varsinkin jos kyseessä on tehokkaasti laihtumista edistävä muoti-ilmiö.

Olen kuitenkin paljon tehnyt ruokia, joissa pyrin korvaamaan pastan, riisin tai leivän jollakin kasviksella. Pidän näistä kokeiluista jo ihan niiden haastavuuden vuoksi  ja lisäksi ruoan jälkeen ei ole aivan niin raskas olo.

Tässä viimeisin kokeiluni, Pasta Carbonara, jossa kesäkurpitsa korvaa pastan. Olkaa hyvät, niin karppaajat kuin pastanystävätkin.












Kesäkurpitsa Carbonara
n. 4 hlö

3 pientä kesäkurpitsaa suikaloituna
1 pkt pekonia
1 sipuli
4 – 6 kynttä valkosipulia
1 tl Mustapippurirouhetta
½ tl cayennepippuria
1 rkl kuivattua basilikaa
puolikas purjosipuli (ei välttämätön)
loraus valkoviiniä (ei välttämätön)
2 rkl ranskankermaa
½ pala parmesanjuustoa ohuiksi lastuiksi leikattuna
3 – 4 kananmunaa
maizenaa tarvittaessa

Suikaloi kesäkurpitsat juustohöylällä pitkittäisessä suunnassa. Laita suikaleet esim. siivilään ja ripottele niihin suolaa ja jätä ne siivilään ”itkettymään”, jotta ylimääräinen neste valuu pois.

Paista silputut pekonit pannulla. Kun pekoni hivenen ruskistuu, lisää pilkotut ja valkosipulinkynnet ja sipuli. Paista ja lisää kuivat mausteet (määriä voit muunnella makusi mukaan). Kun sipuli on kuullottunut, lisää halutessasi pilkottu purjosipuli. Jos pekonin rasva ei riitä purjon paistamiseen, lisää hiukan voita ja oliiviöljyä. Kun purjo on  hiukan paistunut, lisää loraus valkoviiniä ja kiehauta siitä alkoholi. Lisää ranskankerma ja puolet parmesanjuustosta. Ja jätä hetkeksi hautumaan miedolle lämmölle ilman kantta.

Ota kesäkurpitsasuikaleet ja paista niitä oliiviöljyssä muutama minuutti.. Lisää niihin pekonikastike ja riko kananmunat sekaan ja sekoita hyvin. Jos koostumus on liian nestemäistä, lisää hiukan maizenasuurustetta. Lisää lopuksi loput parmesanjuustosta  ja tarjoile vaikka tuoreen basilikan ja oliivien kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti