perjantai 14. syyskuuta 2012

Nokkosvelliä


Lapsuudessani meillä ruokavastuun kantoi isämme ja me lapset toimimme ahkerina apukokkeina. Äitini ei osallistunut ruoanlaittoon juuri lainkaan, mutta kasvimaan laitossa hän oli todellinen taituri. Hän keräsi ja kuivasi yrttejä hyvin ahkerasti ja häneltä olenkin varmasti perinyt loputtoman kiinnostukseni luonnon yrtteihin. Kuitenkin yksi suosikkiresepteistäni, nokkos-kauravelli on äitini käsialaa. Teimme sitä usein päiväpuuroksi ja se oli mitä mainiointa, vaikka en silloin kaurapuurosta juuri muuten välittänyt. Nyt tein tätä herkkua pitkästä aikaa, kun vatsani on ollut ilmeisesti ruokavaliooni tyytymätön. Tällä jos sitä ei saa lepyteltyä, niin sitten ei millään.

Kaura-nokkosvelli

kauraryyniä
vettä
suolaa
nokkosia (tuoreita tai kuivattuja)
kananmunaa

Kiehauta vesi ja suola. Lisää silputut tai kuivatut nokkoset, kauraryynit ja keitä velli normaaliin tapaan. Vellin tulee olla velliä eikä puuroa, joten älä laita liikaa kauraryynejä suhteessa veteen. Kun velli on kypsää, lisää lopuksi kananmuna tai kaksi ja sekoita kevyesti puukauhalla, jottaa kananmuna ei rikkoudu aivan täysin. Nauti ruisleivän ja voisilmän kera.

Tässä vellissä nokkosen maku pääsee todella hyvin oikeuksiinsa ja tästä ei ravintoarvot paljoa parane. Nokkosen terveysvaikutuksethan ovat aivan omassa luokassaan http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0402/6.htm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti