Kesäkurpitsa on mahtava raaka-aine, jos sen valmistaa oikein. Sen kanssa joutuu
kyllä käyttämään välillä mielikuvitustaan, mutta sitten kun sopivat reseptit löytyy ei
syksyisin kurpitsoja notkuvat penkit enää stressaa niin paljoa. Itse myös
pakastan satoisaa kesäkurpitsaa pakkaseen ja käytän esim. keitoissa ja
pastakastikkeissa, joihin kesäkurpitsa tuo loistavaa makua ja toimii samalla
suurusteena. Löysin tällaisen reseptin, joka osoittautui oikein oivalliseksi.
Kesäkurpitsa pääsee oikeuksiinsa tässä keitossa. Se antaa ihanan pehmeän ja jollain
tapaa kermaisen koostumuksen. Itse laitoin omaan versiooni valkosipulia ysm
mausteita, paljon yrttejä, vähemmän juustoa ja myös lorauksen kermaa.
Tässä reseptissä toimii suurempikin jo himan ”puisevampikin”
kesäkurpitsa. Kuorii vain kovimpia kuoria hiukan pois. Varioida voisi hyvin
lisäämällä esim. couscousia tai makaronia keittoon. Mutta mielestäni toimi
loistavasti myös tällaisenaan. Myös jokin riistarouhe jauhelihan tilalla vois
sopia hyvin. Vegeversioon laittaisin tofua tai vaikka halloumijuustokuutioita.
Myös soijarouheella voisi kokeilla.
Yrttinen kesäkurpitsa-jauhelihakeitto
1 suurehko kesäkurpitsa
1- 2 sipulia
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
400g paistijauhelihaa
100g sulatejuustoa (koskenlaskija voimakas)
0,5l vettä
1 liemikuutio
0,5 dl kuohukermaa
mustapippuria
tuoretta ruohosipulia, persiljaa ja basilikaa
ripaus cayennepippuria
Kuori tarvittaessa kesäkurpitsaa hieman. Pilko kesäkurpitsa ja sipulit
kuutioiksi. Laita ne kattilaan ja lisää vesi ja liemikuutio. Hyvä määrä
vettä on niin, että ainekset juuri peittyvät (Kesäkurpitsasta irtoaa niin
paljon nestettä, että tuo 0,5l vettä on aika sopiva määrä). Anna kiehua n.15
minuuttia.
Silppua tällä välin yrtit
ja valkosipuli silpuksi. Paista jauheliha ja lisää siihen silputut yritit,
valkosipuli ja mausteet ja kuullota niitä hetki. Kun kesäkurpitsat alkavat olla
läpikuultavia lisää keittoon paistettu jauheliha ja yrtit, sekä sulatejuusto ja
kerma. Hämmentele, kunnes juusto. Lisää vettä tarvittaessa. Ja kuten keitot lähes
aina, tämäkin soppa vain paranee seuraavana päivänä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti