maanantai 10. syyskuuta 2012

Kesäkurpitsakeitto


Kesäkurpitsa on mahtava raaka-aine, jos sen valmistaa oikein. Sen kanssa joutuu kyllä käyttämään välillä mielikuvitustaan, mutta sitten kun sopivat reseptit löytyy ei syksyisin kurpitsoja notkuvat penkit enää stressaa niin paljoa. Itse myös pakastan satoisaa kesäkurpitsaa pakkaseen ja käytän esim. keitoissa ja pastakastikkeissa, joihin kesäkurpitsa tuo loistavaa makua ja toimii samalla suurusteena. Löysin tällaisen reseptin, joka osoittautui oikein oivalliseksi. Kesäkurpitsa pääsee oikeuksiinsa tässä keitossa. Se antaa ihanan pehmeän ja jollain tapaa kermaisen koostumuksen. Itse laitoin omaan versiooni valkosipulia ysm mausteita, paljon yrttejä, vähemmän juustoa ja myös lorauksen kermaa.
Tässä reseptissä toimii suurempikin jo himan ”puisevampikin” kesäkurpitsa. Kuorii vain kovimpia kuoria hiukan pois. Varioida voisi hyvin lisäämällä esim. couscousia tai makaronia keittoon. Mutta mielestäni toimi loistavasti myös tällaisenaan. Myös jokin riistarouhe jauhelihan tilalla vois sopia hyvin. Vegeversioon laittaisin tofua tai vaikka halloumijuustokuutioita. Myös soijarouheella voisi kokeilla.


























Yrttinen kesäkurpitsa-jauhelihakeitto

1 suurehko kesäkurpitsa

1- 2 sipulia
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
400g paistijauhelihaa

100g sulatejuustoa (koskenlaskija voimakas)

0,5l vettä

1 liemikuutio
0,5 dl kuohukermaa
mustapippuria
tuoretta ruohosipulia, persiljaa ja basilikaa
ripaus cayennepippuria

Kuori tarvittaessa kesäkurpitsaa hieman. Pilko kesäkurpitsa ja sipulit kuutioiksi. Laita ne kattilaan ja lisää vesi ja liemikuutio.  Hyvä määrä vettä on niin, että ainekset juuri peittyvät (Kesäkurpitsasta irtoaa niin paljon nestettä, että tuo 0,5l vettä on aika sopiva määrä). Anna kiehua n.15 minuuttia.
Silppua tällä välin yrtit ja valkosipuli silpuksi. Paista jauheliha ja lisää siihen silputut yritit, valkosipuli ja mausteet ja kuullota niitä hetki. Kun kesäkurpitsat alkavat olla läpikuultavia lisää keittoon paistettu jauheliha ja yrtit, sekä sulatejuusto ja kerma. Hämmentele, kunnes juusto. Lisää vettä tarvittaessa. Ja kuten keitot lähes aina, tämäkin soppa vain paranee seuraavana päivänä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti